Vad ska mina marsvin äta?
Marsvinet är enbart växtätare och ska inte äta andra saker. De har ett matsmältningssystem som är helt anpassat för en fiberrik diet. Om de får för lite fibrer kan de få diarré och problem med tänderna.
Marsvinet har tänder som växer hela deras liv och detta gäller inte bara de stora framtänderna utan även deras kindtänder som sitter så långt in i munnen att det normalt är omöjligt att se dem.
Tänderna slits när marsvinet äter långfibrig cellulosarik mat d.vs. hö och gräs. Marsvin gillar också grenar och pinnar att gnaga på, fruktträd och olika sälg och videarter är bra. Men höet är allra viktigast!
Marsvin måste ha tillskott av C-vitamin eftersom de inte själva kan bilda detta i kroppen. Om de inte får tillräckligt med C-vitamin får de sämre immunförsvar, problem med ögon, leder och tänder som blir sköra och kan ramla ut. Till slut får de en utvecklad skörbjugg. C-vitamin måste ges varje dag och är mycket svårt att överdosera eftersom överskottet kissas ut.
Det räcker sällan med den C-vitamin som finns i grönsaker, utan du måste ge tillskott. Det finnns färdiga preparat på zooaffärer, tyvärr är det svårt att veta om de räcker till. C-vitamin förstörs mycket lätt av lagring och felaktig förvaring.
Bästa sättet att försäkra sig om att marsvinen får i sig det de behöver är att lösa en 1 gr C-vitamin brustablett för människor i 1 dl vatten (kan naturligtvis minskas proportionerligt) Ge 1 ml av lösningen till varje marsvin dagligen. Kan inte sparas, gör nytt varje dag.
Om ditt marsvin är i stress, dräktig, eller sjuk ökar C-vitaminbehovet och du kan ge 3 ggr så mycket som vanligt.
Hö av god kvalité är den viktigaste maten och bör utgöra minst 80% av hela kosthållet. Marsvin blir lätt för tjocka och kan få problem med levern pga av detta, därför är det extra viktigt att de inte äter för mycket kraftfoder. Ett vuxet marsvin ska ha max 1-2 msk pellets/dag (de klarar sig helt utan om de får bra hö och näringsrika grönsaker), dräktiga eller mkt unga djur bör få mer.
Undvik gnagarblandningar eftersom dessa är för feta och söta.
Grönsaker ska utgöra max 20% av den dagliga kosten, välj helst C-vitaminrika grönsaker/fruketer som t.ex. apelsin, kål, persilja, betblast, paprika, broccoli, tomat, kiwi.