Vad ska kaniner äta?

Kaniner är växtätare och helt anpassade att leva på en diet av gräs, örter, torrt gräs dvs. hö och löv. Deras tänder, mage och tarmar är beroende av att kaninen äter tillräckligt med fibrer annars blir den sjuk förr eller senare.

Kaniner har tänder som växer hela deras liv ca 2-2,5 mm/veckan. De tänder man ser är deras framtänder men de har ochså kindtänder som sitter långt in i munnen. Eftersom tänderna växer hela tiden måste de slitas kontinuerligt annars får kaninen problem som kan bli riktigt allvarliga. Kaninen sliter sina tänder när den äter hö och gräs (långfibrigt cellulosarikt foder). Att gnaga på pinnar är bra och naturlig sysselsättning men det sliter inte i någon större utsträckning på kindtänderna.

Ofta äter kaniner för mycket pellets, gnagarblandning eller annat och blir mätt på detta så att den inte äter så mycket hö som den borde med tandbekymmer som följd.

Det är mycket viktigt att tänka på att för kaninen är höet den viktigaste maten, pellets/gnagarblandningar, knäckebröd eller annat är bara tillskott!

Man behöver inte ge kraftfoder som pellets eller gnagarblandning alls om inte kaninen växer, har ungar eller det är väldigt kallt där den bor.

Riktlinjer för pelletsgiva om det behövs:

  • upp till 2 kg max 1-2 msk/dag
  • mellan 2-3 kg max 3 msk/dag
  • mellan 3-5 kg max 3-4 msk /dag
  • mellan 5-7 kg max 8 msk /dag

Din kanin vill också ha grönsaker, ge då helst bladiga och fiberrika sorter som morotsblast, grönkål, broccoliblad, klöver, maskrosblad och andra löv som inte är giftiga. Tänk på att vänja den vid grönsaker eller gräs sakta så att den inte får diarré och ge inte mer än en femtedel av den dagliga kosten som grönt.