Ska jag ID-märka min katt?

 

Sedan januari 2023 är det lag på att ha sin katt id märkt och registrerad hos jordbruksverket. Länk till jordbruksverket: http://jordbruksverket.se/kattregister

Katter som är födda före 2008 behöver ej vara id-märkta och registrerade.

Det fungerar med både chip och örontatuering så länge tatueringen är läslig.

Hos oss har vi slutat att id tatuera och gör endast chipmärkning. Detta för att chipet ger en säkrare avläsning.

Dagligen läser vi annonser om bortsprungna eller tillvaratagna katter, vilka aldrig kommer tillbaks till sina olyckliga och oroliga ägare.

Förutom att man har sin katt registrerad på Jordbruksverket så kan man också ha den registrerad i Kattförbundet SVERAK´s register vilket är lätt att söka i om katten springer bort. Du kan också välja till om du också vill ha din katt registrerad i Svenska Kennelklubbens register.

Men tänk på att det är Jordbruksverket som det nu är lag på att ha sin katt registrerad i.

Om du har frågor rörande ID-märkning så kontakta oss. Vi svarar gärna!

Hur går märkningen till?

Antingen kan man märkningen ske med ett mikrochip som injiceras under nackskinnet, eller så kan man med en tång tatuera in ett nummer på öronlappens insida. Mikrochipnumret består av en landskod och ett löpnummer medan tatueringsnumret är ett löpnummer.

Det finns för- och nackdelar med båda metoderna.

Fördelen med tatuering är att man lätt ser att katten är märkt. Nackdelen kan vara att det framför allt på mörkpigmenterade katter kan vara besvärligt att läsa det tatuerade numret. Och att inte tatueringens alla siffror/bokstäver syns tydligt.

Obs! Vi gör endast chipmärkningar, ej tatueringar

Med ett mikrochip är det enkelt att avgöra vilket ID-nummer katten har, förutsatt att man har en fungerande avläsare. Nackdelen är förstås att det krävs apparater för att läsa av märkningen, och att det inte syns för ögat att katten är märkt.

Mikrochipet injiceras med en kanyl under nackskinnet.