Kan katter få hål i tänderna?

TR – Tand Resorption, hette tidigare FORL – Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. En av de vanligaste sjukdomarna i munhålan hos katt. Kan översättas med: Tandnedbrytning hos katt orsakad av odontoklaster

Över en tredjedel av tamkatterna drabbas och sjukdomen har även hittats hos vildkatter och stora kattdjur såsom tigrar och leoparder.

TR är en smärtsam sjukdom. De symptom som katten uppvisar kan vara diffusa och orsakas av smärtan; så som tuggningssvårigheter, att de sväljer sin mat hel, dreglar, slickar sig runt munnen, tappar mat, omotiverade rörelser med munnen när katten äter och dricker eller att katten undviker kallt vatten eller kall mat. Man kan också se olika beteendeförändringar som aggressivitet, nedstämdhet eller oro. Ibland märker man inte något förrän de angripna tänderna tagits bort och katten verkar gladare och lugnare.

Orsaken till att katten kan utveckla denna sjukdom är okänd men det finns många teorier och forskning pågår. Kattens tänder är annorlunda uppbyggda än t.ex. hundens och människans. Katten har en tunnare och mjukare emalj, mjukare dentin (vävnaden under emaljen) och inga tuggytor, detta beroende på att katten är ett specialiserat rovdjur som sliter och ”klipper” sönder sitt byte (= maten) och normalt inte har ett behov av att tugga sin föda i egentlig mening.

Vad är det som händer?

I tänderna finns celler som bryter ner vävnaden (odontoklaster) och celler som bygger upp vävnaden (odontoblaster). Av okänd anledning blir det obalans mellan dessa cellers arbeten och odontoklasterna bryter ner dentinet fortare än det byggs upp vilket leder till att tanden bryts ner inifrån och emaljen går sönder och ett ”hål” bildas in till pulpan (den del av tanden där blodkärl och nerver finns). När TR-skadan gått så här långt är den smärtsam för katten. Detta tillstånd kan vara länge men ibland fortsätter tanden att brytas ned relativt snabbt och kronan (den del av tanden man normalt ser) ramlar av, tandköttet läker då över och katten har inga besvär av det. Ibland blir dock delar av kronan med emalj kvar och hindrar läkningen och katten har ont. Om det finns icke nedbrutna rötter kvar kan detta också orsaka problem ibland. TR-skador uppträder ofta på fler tänder när det börjat.

Vad gör vi?

Det går oftast inte att se hela skadan på tänderna när katten är vaken, eftersom de ofta ligger i tandköttskanten och kan vara täckta av tandsten eller tandkött. Det bästa är om undersökningen utförs när katten är sövd och att man kan sondera tänderna (känna runt tanden med ett spetsigt instrument, en sond) och röntga de skadade eller misstänkta tänderna för att se utbredning och bestämma vilken behandling som är bäst. Oftast är det bäst att extrahera (dra ut/ta bort) de skadade tänderna men ibland kan veterinären bara ta bort kronan (kronamputation) om roten är under upplösning . Vilket man gör bestäms efter röntgen. Katten klarar sig mycket bättre utan de skadade tänderna än om de är kvar och gör ont.

Går det att förebygga?

Eftersom man inte vet vad som utlöser sjukdomen finns det inga generella råd för att förebygga. Det har dock visat sig i studier att katter med bra munhygien där man borstar tänderna och eventuellt använder klorhexidin att badda tandköttet med minst 3 ggr i veckan har visat mindre tendens att utveckla TR-skador. Katter som en gång har visat sig ha TR-skador bör kontrolleras regelbundet, oftast en gång om året eller oftare om djurägaren tycker att katten uppvisar något diffust symptom som eventuellt kan härröra från munnen eller om katten är allmänpåverkad av smärta.