Kan hundar ha problem med tänderna?

Det enkla svaret på den frågan är : ja , det kan dom!

 

Tänderna består av en krona som är täckt med emalj och en eller flera rötter. Inne i tanden finns det en pulpa vilken för blod, näringsämnen och avfallsprodukter till och från tanden. Detta innebär att om djuret får ett slag mot sin tand så kan den faktiskt få ett ”blåmärke” som gör ont, även om tanden inte synbart gått sönder.

På hundar är den permanenta tanden färdigutvecklad vid ca 1 års ålder.

Det vanligaste tandproblemet på hund är tandsten. Tandsten bildas då bakteriebeläggningen (placken) på tänderna mineraliseras. Tandsten kan bildas både på tandytor och under tandköttskanten.

Många skrapar själv tandsten på sina hundar. Problemet med det är att man inte kommer åt den tandsten som bildas under tandköttskanten, det är mycket få hundar som accepterar att man skrapar där när de är vakna.

Det är mycket bättre att förebygga att tandsten bildas genom att borsta tänderna på sin hund. Detta gör man en gång om dagen med en extra mjuk tandborste och tandkräm som är avsedda för djur. Man skall inte använda humantandkräm eftersom den innehåller flour, som kan vara skadligt för djur, och slipämnen, vilket skadar tänderna. Hundens emalj är nämligen mycket tunnare än vår och slipas därför lätt ner.

Har man ett djur som får mycket tandsten kan man behöva ta bort den hos en veterinär. På vår klinik sövs hunden och tandstenen tas bort med en s.k. ultraljudscaler. Sedan putsas tänderna vilket är viktigt för att placken inte så lätt skall få fäste igen. Därefter går vi igenom munnen på hunden och registrerar allt som avviker från det normala.

Hur noga man än är med att borsta tänderna på sin hund så kan man ändå behöva ta bort tandsten hos en veterinär någon gång ibland. Det är väldigt individuellt hur mycket tandsten olika hundar får.

Ett annat problem på hund är parodontit (tandlossning). Parodontit börjar med att bakterierna i placken ger en inflammation i tandköttet, tandköttet slutar sitta åt runt tanden, bakterierna kommer åt längre ner under tandköttskanten osv.

Bakterierna börjar sedan bryta ner käkbenet som rötterna sitter fast i och tanden lossnar. När parodontiten har gått så här långt är det svårt att hejda processen utan det bästa är att dra ut tanden.

Det käkben som har blivit skadat och försvunnit kan inte växa tillbaka igen. Har man kraftig tandlossning och inte åtgärdar det i tid kan det gå så illa att käken går av p.g.a för lite käkben.

Hunden kan också frakturera (slå av) sina tänder. Om pulpan är blottad så gör det dels mycket ont, dels har man passage rakt in i käkbenet för bakterier, vilket lätt leder till att en böld bildas runt roten (rotspetsabscess). Enrotiga tänder kan man ibland rotfylla. Annars får man dra ut tanden.

En del valpar framförallt av små raser tappar inte sina mjölktänder som de ska. Detta kan störa utvecklingen av de permanenta tänderna och därför bör dessa tänder dras ut. Normalt skall hundar ha fällt sina mjölktänder vid 6-7 månaders ålder.