Jag tror att min katt har problem med tänderna

Det är vanligt med tandproblem hos katt. Undersökningar visar att 70 procent av alla katter över 3 år har någon form av tandproblem.

Det vanligaste tandproblemet är tandsten. På tänderna bildas mjuka bakteriebeläggningar, plaque. Plaquen gör att tandköttet blir inflammerat, så kallad gingivit (tandköttsinflammation). Om katten får kraftig gingivit kan detta vara mycket smärtsamt.

När plaquen mineraliseras bildas tandsten. Tandsten bildas både på tandytorna som du ser och under tandköttskanten, gingivan. Har katten redan bildat tandsten måste den sövas och få tänderna rengjorda med ultraljud annars leder oftast tandsten till tandlossningssjukdom, parodontit.

Det går bra att förebygga tandsten och tandlossning genom daglig tandborstning. Det är mycket lättare än de flesta tror att borsta tänderna på sin katt och det tar inte lång tid. Du behöver en mjuk tandborste, det finns speciella kattandborstar annars använder du en barntandborste. Att den är riktigt mjuk och har ett litet borsthuvud är det viktiga. Om katten behöver motivation väljer man en välsmakande hund eller kattandkräm annars går det bra med bara borsten också. Det allra viktigaste är att det blir regelbundet och dagligen, visst kan man missa någon gång, men gör man det bara ibland är det inte meningsfullt.

Om katten fått tandlossningssjukdom, parodontit så börjar käkbenet runt tänderna brytas ned och tänder lossnar. Man kan behöva ta bort skadade tänder för att minska risk för att ytterligare tänder lossnar. Det är viktigt att förebygga parodontit om möjligt med tandborstning. Om man inte åtgärdar tandlossning kan den leda till att käken fraktureras (går av).

Katter kan också frakturera (slå av ) sina tänder. Om pulpan är blottad så gör det dels mycket ont, dels har man ett passage rakt in i käkbenet för bakterier, vilket lätt leder till att en böld bildas runt roten (rotspetsabscess). Enrotiga tänder kan man ibland rotfylla. Annars får man dra ut tanden.

En mycket vanlig och smärtsam tandsjukdom är TR tidigare kallad FORL, se under fråga kan katter få hål i tänderna?