Har min hund fått fukteksem (hotspot)?

Fukteksem är en hastigt uppblossande inflammation i huden hos hund. Utslagen ses oftast på huvud och hals, men kan även förekomma på andra ställen på kroppen.

Det brukar börja som en liten sårig förändring, men efter bara något dygn har det utvecklats till ett större område med kladdig, hoptovad päls och rodnad hud. Ibland ses områden med död, pergamentliknande hud.

Veterinärer brukar kalla lidandet för ”hot spot”. Man kan höra många andra benämningar såsom sommarsår, retrievereksem, m.m.

Sommartid ser man en ökad frekvens av fukteksem. Orsaken är då vanligen att man får en snabb tillväxt av bakterier i huden på grund av att det blir varmt och fuktigt i pälsen. Sjukdomen ses oftare hos hundar med tät, tjock päls, som t.ex. retrievers och rottweiler. Ofta drabbas hundar som badar mycket.

Det är viktigt att veta att dessa förändringar även kan uppkomma som en reaktion på angrepp av hudparasiter, framför allt löss.

Man ska alltid söka veterinär snabbt om man misstänker att ett fukteksem håller på att blossa upp.

Behandlingen går ut på att klippa bort all päls över området och sedan tvätta med ett bakteriedödande (klorhexidin) schampo, och se till att hunden inte kan klia sig där. Ibland måste man även behandla med antibiotika i tablettform. Om man misstänker att parasiter är orsaken, måste förstås dessa behandlas också.

En del hundar har återkommande problem med fukteksem. För att undvika återfall är det viktigt att begränsa hundens badande och att torka den ordentligt efter varje bad. Man bör också karda hunden regelbundet (helst varje dag), så att man avlägsnar död underull och därigenom gör pälsen luftigare.