Har min hund allergi?

En av de vanligaste frågorna vi får när någon söker för klåda och andra hudproblem hos sin hund är: ”Kan det vara maten den inte tål?”

Det kan det naturligtvis vara men det är inte en sådan vanlig orsak som många tror.

Av de hundar som söker hjälp för olika typer av hudproblem räknar man med att c:a 1/3 har problem med allergier. Av dessa allergier är bara c:a 10 % foderöverkänslighet (foderallergi).

När vi på Trestads djurklinik utreder en hund med hudproblem, så börjar vi förstås med att undersöka hela hunden noggrant. Det första man vill utesluta som möjlig orsak är om hunden har parasiter såsom exempelvis löss eller rävskabb.

I en del fall kan det hända att man kan påvisa parasiter genom att man hittar dessa, dels med blotta ögat och dels genom att (för vissa parasiter) titta på hudskrap i mikroskop. Rävskabb kan man också påvisa genom blodprov. Även om man inte hittar några parasiter så börjar man för säkerhets skull med att behandla mot detta.

Andra orsaker till hudproblem är infektioner i huden eller hormonella störningar. Det är viktigt att man behandlar infektioner i huden innan man går vidare och letar efter allergier då dessa kan förvärra symtomen och även dölja andra typer av förändringar i huden. Infektionerna kan ofta vara sekundära till allergier och hormonella störningar.

Om hunden trots behandling fortfarande kliar sig kan det vara befogat att göra vidare utredningar. Läs vidare under de andra flikarna om allergi.