Avlivning – djurets sista stund
Att avliva sitt djur är det sorgligaste man kan vara med om som djurägare. Vi som jobbar på kliniken vet hur det känns – vi har alla gått igenom avlivning med våra egna djur. Därför ser vi till att det går så lugnt till som möjligt, både för djurets och djurägarens skull.
Hur går avlivning till?
När ni kommer till kliniken får ni skriva på ett papper där man begär att djuret ska avlivas, om man vill vara med när djuret somnar in och hur djuret ska tas om hand efteråt. Vi vill då gärna få djurets id-märkning noterad och ni får legitimera er.
Därefter får man komma in med sitt djur till ett rum med egen ingång (i möjligaste mån). Det kan ju vara jobbigt att behöva gå igenom väntrummet efteråt, när man är ledsen. Hunden eller katten får en lugnande spruta först och under de ca 5- 15 minuter det tar för sprutan att verka, lämnar vi dig ifred med ditt djur. Ditt djur somnar och är sövt. Det är många som upplever det positivt att få denna stund i lugn och ro med sitt djur. I samband med detta förklarar vi också vad som kommer att hända.
Är det en hund eller katt, lägger veterinären eller djursjukskötaren in en kanyl i ett blodkärl i djurets ben, där sedan en kraftig överdos av sömnmedel ges. Det tas upp fort av kroppen och inom 1-2 minuter så har hjärtat stannat.
På katt kan man ibland välja ett annat sätt t.ex. om djuret inte vill bli fasthållet eller är väldigt dålig. Det kan av olika anledningar vara svårt att lägga kanyl i benet på katter. Efter den lugnande sprutan så ger man i sådana fall överdosen av sömnmedlet direkt i buken istället. Det känner inte katten något av eftersom den är sövd. Ibland stannar hjärtat på katten direkt, ibland dröjer det 15-30 minuter. I sällsynta fall kan det även ta längre tid.
För mindre sällskapsdjur så ger vi överdosen av sömnmedlet direkt i buken. Ibland somnar djuret direkt, ibland dröjer det upp till 15-30 minuter innan djuret somnar in.
Efter att djuret somnat in, lyssnar en veterinär på hjärtat för att höra att det stannat. De djur som inte fått sömnmedlet direkt i ett blodkärl ges alltid en extra dos av sömnmedlet direkt i hjärtat efteråt. Det görs som en extra säkerhet, då djuret inte fått sömnmedlet direkt i blodet.
Vill man som djurägare inte vara med vid avlivningen, så behöver man inte det.
Vad händer med mitt djur efter avlivningen?
För de djurägare som så önskar ombesörjer vi kremering. Vi använder oss av Tortens Smådjurskremering för att ge ert sällskapsdjur ett värdigt slut. Vill man ha sitt djur separatkremerat, bränns det djuret ensamt i en separat ugn och askan läggs i en träurna som namnet är ingraverat på. Urnan kommer tillbaks till oss efter 2-3 veckor och då ringer vi och talar om att den kan hämtas. De djur som inte separatkremeras bränns tillsammans med andra djur. Askan grävs ner vid en minneslund i närheten av Torten som ligger utanför Falköping. Minneslunden kan man besöka när man vill.
Läs mer om Torten smådjurskremering www.tortensmadjurskremering.se
En del djurägare vill ta hem sitt djur för att begrava det hemma efter avlivningen. Detta är bara tillåtet utom stadsplanerat område. Har man inte tillgång till sådan mark, kan man begrava djuret på en djurkyrkogård. I Vänersborg finns en djurkyrkogård vid Holmängen För vidare information, ring 0521-721000 och Trollhättan finns en djurkyrkogård i Lextorp. För vidare information, ring 0520- 875 68.