9 råd inför veterinärbesök med din katt

9 tips när du ska ta med din katt till veterinären:

1: Transportera aldrig din katt lös i bilen.

2: Välj en robust transport bur – där både framsida, tak och gärna en lucka i taket går att öppna. Minska kattens oro vid veterinärbesök genom att välja en bur där det är enkelt att ta bort ovandel så katten kan vara kvar i nederdelen av buren under veterinärundersökningen. Lägg fokus på funktionalitet när du köper bur.

3: Låt buren stå framme- då blir den en del av hemmet för katten och inte lika skrämmande den dagen katten behöver åka i den.

4: Gör buren så bekväm och mysig som möjligt- lägg gärna in ett plagg med din eller kattens egen doft på (stryk försiktigt ett mjukt plagg över kattens ansikte så följer katten egen doft med), spraya med syntetiska feromoner ca 30 minuter innan avfärd.
Tänk på att katter ofta kan kräkas och/eller kissa och bajsa i buren så ta därför med dig en extra filt till resan hem.

5: Om katten inte vill gå in i buren av fri vilja- lyft lugnt och stilla ner katten genom öppningen på toppen av buren. Om inte det fungerar kan du ta av taket, placera katten i nederdelen och sätt sedan på taket igen. Man kan också prova att backa in katten i buren. Är katten väldigt ovillig eller orolig kan du svepa in katten i en tjock större handduk (som bär på kattens lukt och gärna också sprayats med feromoner). Sätt sedan ner katten med handduken runt sig i buren.

6:Väl inne i bilen, förhindra att buren skakar eller åker omkring- Undvik hög musik och högljudda samtal. Prata lugnt och mjukt till din katt för att den skall känna sig trygg. Vissa katter tycker om att se ut men de flesta uppskattar om du täcker buren med en filt eller handduk under resan.

7:När du är framme på kliniken- låt gärna katten vänta kvar i bilen om vädret tillåter. När du går från bilen till receptionen, bär buren försiktigt för att minimera skakningar och täck buren med en filt.

8:Väl inne i receptionen- undvik kontakt med hundar eller andra katter. Vänd den öppna delen av buren mot dig och inte mot andra djur. Fortsätt att ha buren täckt med en handduk eller filt i väntrummet.

9: Vid hemkomst- Om du har fler katter i hemmet så låt katten stanna i buren ett par minuter, låt de andra katterna lukta på den och se hur de reagerar. Om du märker av spänningar så är det förmodligen för att den har med sig främmande dofter från kliniken. Låt den hemkommande katten vara i ett separat rum i ett dygn för att den skall återfå sin ”normala doft”.

Publicerad:
© 2012 Trestads djurklinik AB
Producerad av: Bozzanova Reklambyrå
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.