Sommarens faror

Getingar, bin och humlor kan locka hunden och katten till jakt. Ett eller två stick är oftast ingen fara men får djuret fler eller blir stucken i munnen bör man uppsöka veterinär.

Blågröna alger finns i både sött och salt vatten. Vid algblomning producerar algerna ett kraftigt gift som kan ge leverskador, neurologiska skador och skador på mag-tarmsystemet även vid små mängder. Där för bör man uppsöka veterinär även om djuret bara fått i sig någon mun av vattnet.

Brännmaneter kan ibland locka hundar att tugga på dem. Det är sällan något allvarligt men om hunden mår dåligt rådgör med veterinär.

Huggormsbett är vanligt från vår till höst med störst risk under april-maj då ormen ofta ligger och solar för att få upp sin kroppstemperatur. Om djuret blir bitet är det viktigt att man håller det i stillhet. Om djuret rör sig sprids giftet fortare i kroppen. Om möjligt bär djuret. Låt annars bettet vara i fred och åk direkt till veterinär. Även om djuret inte är direkt påverkat. Giftet kan nämligen påverka bland annat hjärta, lever och njurar.  Ge inte kortison! Hos veterinär ges oftast dropp, antihistamin och smärtstillande och ibland även antiserum.

Fästingar sprider i Sverige Borrelia och Anaplasma samt TBE. Fästingar utomlands har dessutom en hel hög med andra sjukdomar att sprida – att tänka på när man tar med sitt djur utomlands… Vid Borrelios och Anaplasmos ser man ofta ledinflammationer med vandrande hälta, men även hög feber, blodbrist, trötthet och vinglighet kan ses. En del djur blir allvarligt sjuka. TBE är mycket ovanligt på hund och har inte diagnosticerats på katt. Symptomen är stelhet i nacken, vinglighet och ibland kramper.                                                                                                                                                                                                 Det säkraste sättet att undvika dessa infektioner är att undvika att djuret får fästingar. Det finns många typer av fästingmedel för katter och hundar. Det som är viktigt att tänka på är att inte använda fästingmedel avsedda för hund på katten, att det säkraste sättet att undvika infektion ett är att ha ett fästingmedel som dödar fästingen snabbt, att inte alla fästingar skräms bort av så kallade ”avstötande” preparat/mojänger och att inga fästingmedel som faktiskt gör anspråk på att döda fästingar är giftfria. Sedan får man själv avgöra om och hur man vill skydda sitt djur mot fästingbett.

Paddor har ett gift på ryggen som gör att ett djur (i regel hundar…) som slickar eller tuggar på dem kan bli rejält illamående och börja dregla jättemycket! Detta är inget farligt utan brukar i regel gå över efter några timmar.

Det är vanligt med krossat glas i naturen och på gator på sommaren. Om djuret får djupa bitsår bör man åka till veterinär. Lägg gärna ett bandage. Blöder det igenom bandaget kan du lägga ett nytt bandage ute på det gamla.

Publicerad:
© 2012 Trestads djurklinik AB
Producerad av: Bozzanova Reklambyrå
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.