Rabiesfall i Europa, smugglade valpar…

Rabiesfall på hundar i Europa.

Nyligen konstaterades rabies på valpar i Nederländerna som importerats dit från Bulgarien. Åtminstone den ena av valparna hade ett pass med uppgifter om vaccination.

Med jämna mellanrum under de senaste 10 åren har man inom Europa hittat fall av rabies framförallt på insmugglade hundvalpar.

Vi har i Sverige ännu varit förskonade från rabiesfall på hund, men tyvärr är det nog bara en tidsfråga innan detta händer. Även till Sverige smugglas nämligen hundvalpar in.

För att minska risken att rabies kommer in i Sverige bör ni tänka på att ha er hund ordentligt rabiesvaccinerad om ni skall åka utomlands med den.

Om ni skall köpa valp tänk på detta:

Ni har alltid rätt att träffa mamman till valparna. Det finns bara en giltig anledning till att ni inte skulle få träffa valpens mamma och det är att hon har dött!

Var kritisk till det ni ser, hör och läser. Det finns tyvärr människor där ute vars enda intresse med valparna är att tjäna pengar.

Valpen ni köper skall vara minst 8 veckor gammal, den skall vara ID märkt (antingen med en tatuering eller med ett mikrochip), ni skall få med eller skriva under papper för registrering i jordbruksverkets register (detta är det lag på!), valpen skall vara vaccinerad åtminstone mot parvo och gärna även mot valpsjuka, valpen bör också vara besiktigad av en veterinär och detta intyg skall inte vara äldre än 1 vecka (7 dagar). Valpen bör också vara avmaskad och ni ska också se till att få veta vilket foder valpen ätit och gärna få med lite av samma foder så ni kan blanda under några dagar med det foder ni tänkt er.

Publicerad:
© 2012 Trestads djurklinik AB
Producerad av: Bozzanova Reklambyrå
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.